corona test voor vakantie

CORONA TEST VOOR VAKANTIE

Indien u een test nodig heeft voor een buitenlandse vakantie, kan u een afspraak maken op de onderstaande locaties. Deze testen worden niet afgenomen in de praktijk. Vergeet niet uw CTP-code aan te maken via mijngezondheid.be.

LABO RIGO
maandag tot zaterdag: 8u-10u zonder afspraak
adres: Bosdel 89, 3600 Genk
www.laborigo.be voor meer info

CMA HASSELT
afspraak maken via de website www.cma.be
adres: Elfde Liniestraat 27,  3500 Hasselt

WACHTPOST HERKENRODE HASSELT
vanaf 1 juli, afspraak inboeken via https://testcovid.doclr.be
adres: Stadsomvaart 9, 3500 Hasselt

CODE AANVRAGEN VOOR  PCR TEST
Vanaf 1 juli zal iedereen zelf een code kunnen aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be.  De code voor de 2 gratis testen voor Belgen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn kan u ook aanvragen via mijngezondheid.be. U kan zich inloggen via ItsMe of met uw ID-Lezer. Via deze website heeft u de mogelijkheid om de testcode elektronisch aan te vragen. Het systeem van de overheid zal controleren of u recht heeft op de 2 gratis testen. U zal automatisch de CTP-code (Corona Test Prescription Code) ontvangen. Met deze activatiecode kan u uw test reserveren in één van de verschillende afnamelocaties.

Let op: Hou er rekening mee dat uw CTP-code maar een beperkte geldigheid heeft van 10 dagen. Indien uw code niet geldig meer is op de datum van uw test, dan wordt de test niet meer terugbetaald.

WAT BIJ TERUGKEER NA MIJN VAKANTIE?
Tot 1 juli worden niet noodzakelijke reizen afgeraden. Informatie over de regels die tot 1 juli gelden bij terugkomst in België na een reis kunt u terugvinden via de website info-coronavirus.be((opent in nieuw venster)).

Vanaf 1 juli gelden onderstaande regels:

 • Aan het gebruik van het Passenger Location Form((opent in nieuw venster)) verandert er ook na 1 juli niets.
 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test. De status van een zone kan tijdens uw verblijf steeds wijzigen!
 • Terugkeer uit rode zone:
  • Wie beschikt over een digitaal COVID-certificaat (vaccinatiecertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), testcertificaat met recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat) hoeft niet in quarantaine.
  • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (‘variants of concern’):
  • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
  • Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die niet binnen Europa verspreid mogen worden.

Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens coronatijd((opent in nieuw venster)) vindt u ook op de website van de federale overheid.

COVID-CERTIFICAAT

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:

 1. een vaccinatiecertificaat : een certificaat is al beschikbaar na 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
 2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
 3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Hoe aanvragen?

Een COVID-certificaat

 • is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel((opent in nieuw venster)) of mijngezondheid.be((opent in nieuw venster)). Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
 • een vaccinatiecertificaat kunt u op vraag per post toegestuurd krijgen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. U contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen)
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u tot 17u30 op weekdagen en van 10-17u30 in het weekend)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9u tot 17u op weekdagen)
  • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9u tot 19u van maandag tot zaterdag)

Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op uw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heeft u geen probleem als u onderweg geen internetverbinding heeft.